Kommunikáció
Fényképezők és kamerák
Videójátékok és konzolok
Adattárolás
Számítógépes részegység
Számítógépes kellék
Sütés, főzés
Aprítás, turmixolás
Mosás, takarítás
Szezonális gépek
Készülékek
Hajápolás
Testápolás
Fürdő és hálószoba
Festék és kellék
Konyha
Barkácsolás
Labdajátékok
Autó elektronika
Kerék, autógumi
Építőjáték
Társasjáték, készségfejlesztő
Figura és baba
Kerti játék
Egészségmegőrző termékek
Étrendkiegészítők
Szájápolás
Gyógyhatású termékek
Tisztítás és egyéb tanácsok
A fritőz kényelmes, és felettébb hasznos konyhai eszköz, ám szakszerűtlen használata csúnya égési sérüléseket okozhat. Ha betartjuk a most következő használati és tisztítási tanácsokat, akkor biztonsággal készíthetünk ízletes ételeket, és még a kellemetlen szagokkal sem kell sokat küzdenünk.
Tisztítás

A fritőzöket is szükséges megfelelően tisztítani.
A legtöbb fritőz tisztítása nehézkes, mivel számos alkatrészüket nem érheti közvetlenül víz, vagy nehezen hozzáférhetőek. Az olcsóbb fajtáknál néhány alkatrész kiszedhető és könnyen tisztítható, a gép nagy részének tisztítása azonban számos nehézséggel jár. Az újabb (és főleg a drágább) gépek azonban teljesen szétszedhetők, így a tisztításuk roppant egyszerű, ráadásul számos példány mosogatógépben is tisztítható (a készülékházat kivéve). Továbbá a legtöbb esetben elegendő csak a kosarat tisztítani, ami elég sok típusnál kiszedhető.
Mindig tartsuk be a készülék használati utasításában leírtakat, a szükséges időközönként tisztítsuk ki a berendezést és cseréljünk olajat.
Sütőolaj és zsír tippek
- Ha zsiradékkal sütünk fritőzben, győződjünk meg használat előtt, hogy kibírja-e a magas hőfokot, füstképzési pontja pedig lehetőleg 220° C fölött legyen.
- Süssünk jó minőségű olajjal, amelyek nem veszítik el magas hőmérsékleten sem állagukat és nem ülnek le később sem az edény aljára. Ilyen lehet például a napraforgóolaj és a mogyoróolaj is.
- Nem alkalmasak fritőzben való használatra a hidegen sajtolt és nem keményített olajok és zsírok, mint például az olívaolaj, lenolaj, lenolaj.
- Lehetőleg száraz ételt helyezzünk az olajba, próbáljuk meg leitatni a nedvességet. A forró olajba kerülő víz azonnal elforr, miközben veszélyes fröccsenéseket és habzást produkál.
- Soha ne keverjünk össze egymással olajat és zsírt! Könnyen habzást eredményezhet. Különböző olajok és zsírok hőálló képessége is, így ebből is gondok adódhatnak.
- Lehetőleg annyi olajat használjunk a különböző ételekhez, amennyi a fritőz útmutatójában vagy a leírásában szerepel, mert így elkerülhetjük az esetleges problémákat.
- Soha ne használjunk fáradt, odaégett, vagy ételdarabkákkal teli olajat, mert egészségtelen, rákkeltő hatású!
- Vigyázzunk a sütésnél, mert az olaj és a zsír sülés közben fröcsöghet, ezzel megégethetjük magunkat. Különösen figyeljünk oda, ha gyermek is tartózkodik a közelben!
- A sütési hőmérséklet lehetőleg soha ne haladja meg a 160 °C fokot, mert minél magasabb a hőmérséklet, annál több káros anyag keletkezik az olajban, amik roppant károsak az ember egészségére.
Olajszag!
A fritőzökkel való sütés során lényegesen kevesebb olajszag keletkezik, mint a lábassal, vagy a serpenyővel történő ételkészítés alatt. Azonban ha még így sem vagyunk elégedettek, íme néhány segítség, hogy valóban csak a friss és finom ételek illatát érezzük:- A pálmazsírral, pálmaolajjal történő sütés közben még kevesebb olajszagot fogunk érezni.
- A lezárható tetejű fritőzöknél használat közben lényegesen kevesebb olajszag kerül a levegőbe.
- Ha úgy hozza a helyzet, gépünket akár ki is tehetjük a teraszra vagy a kertbe, esetleg az ablakba, hogy ne a konyhába árassza az olajszagot. Ez azonban balesetveszélyes lehet! Különösen veszélyes az, ha már a felforrósodott olajú készüléket próbáljuk meg mozgatni.
- Sokak által használt házi praktika az olajszag elkerülésére az étolajba helyezett héjas fokhagyma vagy néhány szál petrezselyem.
- Használhatunk szagelszívót is, azonban ha valóban szagtalan eredményt akarunk elérni, a drágább, aktívszenes szűrőjű fajták közül kell választanunk.
Tartalomjegyzék
- » Fritőz, avagy a konyha nagy csodája
- » Alapkövetelmények, azaz amiről nem érdemes lemondanunk
- » Alapfunkciókon túli lehetőségek, extrák
- » Tisztítás és egyéb tanácsok
Vásárlási tanácsok
- Mobilinternet
- Mobiltarifa
- Tévék
- Digitális fényképezők
- Videókamerák
- Házimozi rendszerek
- Laptopok
- Számítógépek
- GPS-ek
- Monitorok
- Mobiltelefonok
- Tükörreflexes fényképezők
- MP3 lejátszók
- PDA-k
- Kenyérsütők
- Sütők
- Tűzhelyek
- Mosogatógépek
- Vasalók
- Hűtőgépek
- Routerek
- Mikrohullámú sütők
- Tablet PC
- Kávéfőzők
- Mosógépek
- Páraelszívók
- Turmixgépek
- Webkamerák
- Fritőzök
- Billentyűzetek
- Hajszárítók
- Tápegységek
- e-Book olvasók