Kenyérsütő, avagy az vagy, amit megeszel

Napjainkban egyre több a tudatos fogyasztó, aki előnyben részesíti a bio- és házilag készült élelmiszereket. Ennek köszönhetően egyre többen már nem elégszenek meg az „egyen-konzervvel” és az E-számok dömpingjével, így sokan fordulnak például a házikenyér felé is.

Süss friss kenyeret otthon, egyszerűen!

A magunk sütötte kenyeret a saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük

Akadnak, akik csak hirtelen felindulásból próbálták ki, mások állítják, hogy nincs is jobb a friss házikenyérnél. Mire van szükségünk ehhez? Egy jó kenyérsütőre, amivel egyszerűbb a művelet, mint hinnénk. A ma kapható kenyérsütők ugyanis időre, percre pontosan összekeverik az alapanyagokat, bedagasztják a tésztát, és végül kisütik, hogy a fárasztó nap után csak le kelljen ülni az asztalhoz az illatozó kenyér mellé.

Mit nyújt a kenyérsütő?

A kenyérsütőben finom zsemlék, bagettek és tekercsek is készíthetők

Nos, nagyon sokat:

  • a kenyeret saját szájízünk szerint fűszerezhetjük: tehetünk bele magokat, sajtot, hagymát, stb.
  • csak az kerül bele a kenyérbe, amit belerakunk,
  • összességében olcsóbban tudunk minőségi, esetleg különleges kenyérhez jutni, mintha megvennénk a boltban,
  • akkorát süthetünk, amekkorára szükségünk van,
  • nem kell aggódni, hogy a boltban elfogy a kenyér vagy nem kapunk frisset,
  • cukorbeteg számára készült liszttel is működnek,
  • melegen tarthatjuk a kenyeret az étkezésig és
  • a legtöbb készülékkel még lekvárt, illetve péksüteményeket is készíthetünk.

 

Különösen hasznos lehet a lisztérzékenyek számára, nekik ugyanis nagyon oda kell figyelniük arra, hogy mit esznek, mert nem fogyaszthatnak glutén-tartalmú ételeket. Márpedig ebben a fehérjében gazdag a búza, árpa, zab, tönköly, durumbúza és a rozs is, amelyek a hagyományos pékáruk alapanyagai. A glutén-intoleranciával rendelkezők azonban fogyaszthatnak például szóját, kukoricát vagy burgonyát. Ezek is nagyon egészséges növények, ráadásul belőlük szintén kapható liszt, így a házi kenyérsütőnkkel könnyedén elkészíthetjük a mindennapi betevőnket.